Chilipaprika Apache
3,95 € – 24,00 € Sisältää ALV 25.5%
Capsicum annuum apache
Kuvaus
Apache chili on pieni, mutta voimakas chililajike, joka tunnetaan hyvin tulisesta maustaan. Tämä chilipaprika on erittäin suosittu erityisesti mausteisten ruokien ystävien keskuudessa. Apache chili on helposti kasvatettava lajike ja soveltuu hyvin myös ruukkuviljelyyn. Moni chilipaprikan kasvattaja aloittaa apache-lajikkeella.
Apache chilin hedelmät ovat kooltaan noin 2–3 cm pitkiä ja ne muuttuvat kypsyessään vihreästä punaiseksi. Tällä chililajikkeella on korkea kapsaisiinipitoisuus, joka tekee siitä erittäin tulisen. Apache chilin tulisuusaste on noin 70 000–80 000 Scovillen yksikköä.
Chilin käyttö:
- Apache chili soveltuu erinomaisesti salsojen, kastikkeiden ja curryn maustamiseen.
- Voit kuivata chilit ja jauhaa ne chilijauheeksi, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa.
- Pienen kokonsa ansiosta Apache chili sopii hyvin myös koristeeksi ruokiin.
Kasvatusvinkit:
- Aseta chilin siemenet kosteaan multaan ja pidä ne lämpimässä ja valoisassa paikassa.
- Kasvata taimet ensin sisällä ja siirrä ne ulos tai kasvihuoneeseen, kun lämpötila on riittävän korkea.
- Muista kastella ja lannoittaa kasveja säännöllisesti hyvän sadon takaamiseksi.
- Voidaan kasvattaa myös bonsai puuna koristekasvina.
Saatavilla seuraavat vaihtoehdot:
- 10 siementä
- 100 siementä
Chilipaprika viihtyy sinänsä huoneenlämmössä joten voi kasvattaa myös kotioloissa. Chili vaatii valoa, chili on kuitenkin hyvä suojata suoranaiselta auringonpaahteelta. Hyvin kasvavia chilipaprikantaimia kastellaan runsaasti, ja lannoitetaan esim. joka toisen kastelukerran yhteydessä. Liiallista kastelua ja lannoittamista vältetään ja pintamullan annetaan kuivahtaa, ennen seuraavaa kastelukertaa. Alkuvaiheessa typpi tukee vahvaa kasvua, kukinnan ja sadon aikaan kaliumilla on tärkeä tehtävä. Hedelmien kypsymisvaiheessa lannoituksen voi lopettaa kokonaan ja huolehditaan vain riittävästä kastelusta. Säännöllisellä lehtien sumutuksella nostetaan ilmankosteutta, edistetään kasvin viihtyvyyttä ja ehkäistään tuholaisten, kuten vihannespunkkien esiintymistä. Kesäksi chilipaprikan voi viedä ulos parvekkeelle, terassille tai kasvihuoneeseen, mutta lämpötilan tulisi olla aina yli 15 °C, mieluiten yli 20 °C, jotta kasvu ja hedelmien kehitys ei pysähtyisi. Latvonta edistää haaromista ja tuuheutumista, mutta hidastaa hieman satoikään tuloa, eikä ole välttämätöntä. Chilit ovat itsepölytteisiä, mutta pölytyksen auttaminen esim. täristämällä, siveltimellä tai vanupuikolla edistää hedelmien kehitystä. Ulkona tai avoimessa kasvihuoneessa pölyttäjät hoitavat paprikoiden pölytyksen. Jos kookkaassa kasvissa on kehittymässä paljon satoa, varret kannattaa tukea sitomalla niitä tukikeppeihin tai lankoihin.
Paprikoiden taimia kasvatetaan yleensä yksivuotisina, mutta halutessaan chilin taimet voi talvettaa. Talvella vähän valon aikana ne lepäävät mieluiten huonelämpöä hieman viileämmässä, mutta ei kuitenkaan alle 14 °C:ssa ja niitä kastellaan maltillisesti.
Lisätiedot
Paino | 7 g (gramma) |
---|---|
Pakkauskoko | 10 s, 100 s |
Tutustu myös
-
Spagettikurpitsa Pyza
4,50 € Sisältää ALV 25.5% -
Sitruunamelissa 5 g
5,50 € Sisältää ALV 25.5% -
Tomaatti Goldene Königin 1 g
6,90 € Sisältää ALV 25.5% -
Punajuuri Pablo F1
4,60 € Sisältää ALV 25.5% -
Avomaankurkku Reinin rypäle
1,45 € – 19,45 € Sisältää ALV 25.5% -
Lehtisalaatti Lollo Bionda
3,70 € – 5,00 € Sisältää ALV 25.5%