Suosittelemme Matkahuollon palveluita.

Matkahuollolla alkaen 3,99 tarjous / Minipaketti.

Siemenvesan tarina

Yhtiön tarina jatkuu ja päivittyy vuonna 2024 toiminnan siirryttyä uusille omistajille, naapuripaikkakunnalle Kankaanpäähän.

Siemenvesan juuret ulottuvat vuoteen 1915, jolloin Kustaa Vesa perusti Vesan kauppapuutarhan. Aluksi yrityksellä oli avomaan vihannes- ja hedelmäviljelyä, jonka jälkeen kasvihuoneita alettiin rakentaa. Vuonna 1943 Kustaa Vesa halusi laajentaa toimintaansa ja perustettiin Satakunnan Puutarhatuote -niminen liike Porin keskustaan. Yrjönkatu 4:ssä sijaitsevat liiketilat pysyivät samoina vuoteen 2015 asti. 

Koivistonluodon kasvihuoneita 1940-luvulta.

 

Vesan perhe: Vasemmalla yrityksen perustaja Kustaa Vesa ja hänen oikealla puolellaan toimintaa myöhemmin jatkanut Risto Vesa.

Siemenvesa Oy on käynyt läpi monta vaihetta ja sukupolvea historiansa aikana. Vuonna 1948 oli toisen sukupolven aika astua johtajan rooliin, kun Kustaa Vesan poika Risto Vesa siirtyi yrityksen omistajaksi. Uuden johtajan myötä myös liiketoiminta muuttui, ja siementen ja puutarhatarvikkeiden tuonti ulkomailta aloitettiin. Vuonna 1955 liikkeen nimi muutettiin Vesan Siemenliike Ky:ksi. 

Vesan Kukan ja Vesan Siemenliikkeen uudet tilat Yrjönkatu 4:ssä.

Siemenliikkeen rinnalle Yrjönkadulle perustettiin vuonna 1952 myös oma kukkakauppa, jota hoiti Riston puoliso Laina Vesa. Yrityksellä oli Yrjönkadun ohella pitkään myös toinen toimipiste Rautatienpuistokadulla. Vesan Kukalla oli erillisenä yhtiönä toimintaa vuoteen 2009 asti, jonka jälkeen se toimi vielä osana Siemenvesa Oy:tä. 

Laina Vesa
Vesan Siemenliikkeen henkilökuntaa.

Vesan suku jatkoi pitkään myös kauppapuutarhatoimintaa Vesan Puutarha Oy:n (perustettu 1948) nimellä. Vesan Puutarha Oy:n laajennuttua Koivistonluodosta Tiimanninluodon puolelle yritys oli 1970-luvulla Pohjoismaiden suurin kauppapuutarha. Vesan Puutarha Oy:lla oli toimintaa 1990-luvun alkuun asti, ja yhtiötä johti 1960-luvulta alkaen Teuvo Vesa. Yritys kasvatti leikko- ja ruukkukukkia sekä alkuaikoina myös vihanneksia. Lisäksi yhtiöllä oli viherkasvien maahantuontia.

Teuvo Vesa ja Tuija Vesa lapsena kasvihuoneessa Koivistonluodossa. 

Vesan Siemenliikkeen ja Vesan Kukan omistajuus siirtyi vuonna 1985 Tuija ja Teuvo Vesalle eli Risto ja Laina Vesan lapsille.  1980-luvulla yrityksissä oli yhteensä useita kymmeniä työntekijöitä. Vesan Kukalla oli kaksi toimipistettä, ja siemenliikkeelläkin oli jonkin aikaa sivupiste Harjavallassa. 

Teuvo Vesa Amerikassa tutustumassa puuvillapeltoihin.

 

Vuodesta 1998  lähtien siemenliikkeen toiminta jatkui Siemenvesa Oy:n nimellä Tuija Vesan ja hänen puolisonsa Kari Kulovuoren omistajuudessa. Tuija ja Kari pitivät pitkään Porin keskustassa siementen ja puutarhatarvikkeiden myymälää Yrjönkadun perinteisellä paikalla, mutta syksyllä 2015 he päättivät lopettaa kivijalkamyymälän ja siirtyä pyörittämään verkkokauppaa sekä pienimuotoista varastomyymälää Koivistonluodosta käsin. Yrittäjien ikääntyessä toiminnalle etsittiin muutaman vuoden ajan aktiivisesti myös jatkajaa, mutta neuvottelut eivät lopulta johtaneet kauppoihin. 

Tuija Vesa ja Kari Kulovuori

Vuonna 2021 oli taas uusien tuulien aika, kun Tuija Vesan lapsenlapsi Rikhard Kiuru päätti lähteä seuraamaan isoäitinsä jalanjälkiä. Marraskuussa 2021 Rikhard osti osake-enemmistön, ja vähemmistöosakkaaksi tulivat Tuijan lisäksi myös Rikhardin sisarukset. Sukupolvenvaihdoksen myötä myös liiketoimintaan on tehty joitakin muutoksia, kuten somemarkkinoinnin aloittaminen sekä verkkokaupan uudistus. Muitakin uusia tuulia on suunnitteilla. Tuija jatkaa edelleen Rikhardin apuna, mutta tavoitteena on, että toiminnan laajentuessa voidaan palkata myös uutta työvoimaa ja Tuija voi siirtyä viettämää ansaittuja eläkepäiviä.